Kaj je sreča?

Slovenci in evropska plača

5.08.2007

Včeraj sem v Financah prebrala Mrkaičev članek Evropska placa ni za Slovence!.

Pri prebiranju sem se neznansko zabavala, ker čeprav Mrkaić pretirava pri določenih argumentacijah, pa v mnogih zadene žebljico na glavico.

Z njegovimi besedami povedano: Da so plače v Sloveniji nizke je krivo to, da smo v povprečju glede na razvite države EU pač zaostali.

Dejansko je razlika med eno Nizozemsko in Slovenijo. Čeprav slovenija izgleda kot država, kjer je kvaliteta življenja visoka. 85% nepremičnin ima lastnika. 51% površine Slovenije je prekrito z gozdovi.

Na Nizozemskem pa ljudje v glavnem živijo v najetih stanovanjih oziroma hišah. So najgosteje poseljena država v Evropi, zaradi kmetijstva je okolje precej uničeno. Živijo v naseljih, ki izgledajo precej uniformirano. Na Nizozemskem živi milijon Turkov in še mnogo drugih priseljencev, med njimi je brezposelnost trikrat večja kot med avtohtonim prebivalstvom, kar posledično povzroča trenja.

Nizozemska pa je zaradi svoje majhnosti eno najbolj odprtih gospodarstev na svetu, s številnimi multinacionalkami kot so Shell, Unilever, Philips, ING Group na področju bančništva. Nizozemska je še vedno gospodarski David, ki se lahko postavi ob bok Goljatom svetovnega gospodarstva.

Medtem ko je Slovenija, z nekaterimi podjetji, ki so začela sodelovati z Zahodom že v času Jugoslavije predvsem dober potencial. Vendar še vedno trpimo za številnimi tranzicijskimi boleznimi ali pa so le del naše dejansko navidez civilizirane in vljudno prijazne balkanske duše, ki si nekje v sebi misli svoje in goji divjaštvo do sočloveka.

Slovenija je majhno odprto gospodarstvo, spada pa med države z najmanjšim deležem tujih investicij v Evropi. Mogoče bi pa te investicije prinesle odprtje novih delovnih mest tudi za visoko izobražene kadre in večjo fluktuacijo na trgu dela.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev »

 1. veter14 veter14 pravi

  najbrz je bistvena razlika v tem, da v Sloveniji ni velika ponudba zelo dobro placanih sluzb…..primer nek moj prijatelj dela za dobro orodjarno v SL. Njegova placa je tam okoli kilo EUR….je programer, operater, orodjar in vrhunski konstruktor hkrati….vse to zaradi pomanjkanja kadrov v SL….tezko najdes podobnega strokovnjaka kr tko. recimo jaz delam sedaj zunaj….dober orodjar, ki je samo orodjar in nic drugega zasluzi po tamale okoli 3 kilo…..moj prijatelj bi z lahkoto nesel okoli 5 kilo. IN V TEM JE RAZLIKA MED SLOVENIJO IN RAZVITIMI DEZELAMI…..samo dobri so na boljsem….slabi delajo za stroske v Sloveniji, kot v ostalem svetu…na koncu nic ne ostane.

  5.08.2007 ob 12:55 | #

 2. veter14 veter14 pravi

  CE DOBRIH NI SLABI NITI ZA STROSKE NE MOREJO DELATI…..

  5.08.2007 ob 12:56 | #

 3. majakrizaj pravi

  V tem delu se strinjam, da je slovenski prostor omejen na poznanstva in privilegije.
  V tujini imaš mnoooooogo možnosti tudi za dober zaslužek, toda ne kar takoj v en mah ha,ha….veliko ur,dni in let potrebuješ da si v krogu kapitalistov izboriš delo in dokažeš poštenost in sposobnost,šele takrat ti raste ime in zaslužek.Ko si utrdiš odjemalce oz. naročnike si njihov za vedno ha,ha do naslednje vojne salam……

  5.08.2007 ob 13:49 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL