Kaj je sreča?

Trg dela in mladi

5.08.2007

Vstop na trg dela in pridobitev prve službe je pogosto težka izkušnja. Mladi iskalci, čeprav ustrezno izobraženi, ne pridejo lahko do delovnih mest, saj nimajo izkušenj za razpisana dela in pogosto mine nekaj mesecev (ali celo let), preden najdejo prvo zaposlitev. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS so iskalci prve zaposlitve druga največja skupina novo registriranih brezposelnih(po brezposelnih, ki jim poteče zaposlitev za določen čas), v letu 2004 je bilo iskalcev prve zaposlitve med prilivom brezposelnih 27,2 %. Znotraj skupine mladih postaja vse bolj problematična skupina iskalcev prve zaposlitve s 7.stopnjo izobrazbe, ki jih trg ne more absorbirati.  Oktobra 2006 je bilo med 81302 brezposelnimi osebami  23,3% iskalcev prve zaposlitve, 20,7% oseb, starih do 26 let, ter 6,6% (5366) oseb s 7. ali višjo stopnjo izobrazbe

Možni posledici sta dve; že omenjeni efekt pre-izobraževanja kot umik mladih v nadaljnjo izobrazbo v strahu pred neuspehom na trgu dela, ter premik selekcijskih mehanizmov na trgu dela iz primerne izobrazbe na ustrezno količino socialno-kulturnega kapitala, ki je določen s socialnim izvorom posameznika. 

Brezposelnost mladih pa ima poleg kritičnosti mase, saj so mladi iskalci zaposlitve ena izmed diskriminiranih skupin pri vstopu na trg dela, tudi dimenzijo vezano na spol. Največji razkorak v stopnji brezposelnosti žensk in moških je med mladimi in iskalkami oziroma iskalci prve zaposlitve z visoko izobrazbo. Konec leta 2005 je bilo med brezposelnimi mladimi diplomanti do 26 let, prijavljenimi na zavodu 650 ženskega spola(79,8%). Povprečna starost mladih diplomantov je bila 26 let in 9 mesecev.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar »

  1. tisa pravi

    Sama študiram psihologijo in so nam nekako zagotovili, da bomo službo že našli. Večina sošolcev in sošolk pričakuje, da se bodo zaposlili v roku enega leta po diplomi. Tudi sama upam, da bo tako. Če mi to ne bo uspelo bom verjetno nadaljevala s podiplomskim študijem (dobra rešitev, ker dobivaš štipendijo in še preko študentskih servisov lahko delaš). Torej bom v tem primeru pre-izobražena :wink: . Sicer pa je logično, da imamo presežek izobražene delovne sile, če pa se kar naprej odpirajo nove (nesmiselne) smeri, za katere je že vnaprej jasno, da mladi po diplomi ne bodo našli zaposlitve. Sita bi tako morali po moje narediti že pri vpisu (z drugimi besedami manj vpisnih mest, na smereh, kjer se kadra ne potrebuje).

    7.08.2007 ob 20:20 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL