Kaj je sreča?

Fakulteta v vsako vas

20.03.2008

Včeraj smo po sestanku v službi , imeli predavanje o visokem šolstvu na Kosovu.

Kjer je predavatelj dal za vzgled Slovenijo, kjer naj bi se že 82% mladih vpisovalo na fakultete. Sicer ne vem, kje je dobil ta podatek. Ampak na podlagi tega podatka bi lahko sklepala, da smo svetovni rekorder?

Zaradi majhne rodnosti, so se generacije otrok v Sloveniji, glede na število otrok, ki so bi rojeni v letu, ko sem bila rojena jaz, skoraj prepolovile. Tako je danes v Sloveniji že več razpisanih mest na fakultetah, kot pa je otrok, ki se bodo na te fakultete vpisovali.

Tako najbrž smo edina država na svetu, kjer na fakulteto lahko vsak. Kako pa se ta kohorta mladih znajde na trgu dela, pa itak tvorcev politik ne zanima. Fakultete, samostojni visokošolski zavodi, itd., pa še kar rastejo kot gobe po dežju. in kaj bo s to izobraženo delovno silo, glede na to, da gospodarstvo takšnemu razvoju ni sledilo, in vse bolj spet povprašuje po kadrih s poklicno šolo, tudi zaradi strukturnega neskladnja na trgu delovne sile.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev »

 1. j.j. pravi

  Glede na to, da se pri nas razmišlja o ukinitvi podružničnih šol,
  bo res na razpolago prostor za univerzo v vsaki vasi.

  20.03.2008 ob 12:05 | #

 2. Jure pravi

  Ni problema. Bodo sli pa v tujino delat, ce jih tam primanjkuje :)

  20.03.2008 ob 12:48 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL